Fosforlu Renkler

Fosforlu Renkler

Fosforlu renkler, Renkler ışığın cisimlerin üzerinden gözümüze tekrardan yansıması ve gözümüzün bunu hissettiği derece algılaması olayıdır. Bir çok renk çeşidimiz vardır. öncelikler renklerin hepside 3 ana rengin karıştırılması sonucunda meydana gelir. Bunlar sarı, kırmızı, mavidir. Bütün renklerde bu 3 ana rengin miktarsal olarak karıştırılmasıyla elde edilir. Ressamların tuvallerinin üzerinde uygulanacakları renkleri paletler üzerinde istedikleri rengi elde edebilmek amacı ile ekleyerek çoğaltmalı gibi. Siyah ile beyaz ren sınıfına girmez. Siyah özellikle yok edici renkler arasında yerini alır. 7 rengin hepsinin de siyah yok eder. Kalsiyum, balyum ve çinko sülfür içerisinde fosfor bakımından en zengin mineraller arasında yer almaktadır. 


Fosfor doğada bulunan bir doğal madde olarak bilinir. Kuzey kutuplardaki o eşi benzeri olmayan parlama ışık olayı, mezarlıklardan yukarı doğru yükselen ve bazı insanların doğa üstü varlık olarak tanımladıkları ışıklar fosfordur. Renklerin insan vücudunda değişik etkileri de vardır. örneğin pembe renk insana agresifleşme olanağı sunmaz. Pembe renkler arasında en rahatlatıcı en huzur verici renk olarak bilinmektedir. Fosfor maddesi insan vücudunda, balıklarda ve bir çok deniz canlısında direkt olarak bulunabilir. Fosfat doğada kalsiyum fosfat veya fosfat mineralleri halinde elde edilir. Doğada en çok karışımıza çıkabilecek fosfor çeşidi beyaz fosfordur. 44 derece erimeye başlar. Karanlıkta ışığını yansıtır oksijen ile temasında ise yanma gösterir. Doğada en çok bulunan fosfat çeşidi yanması sonucunda etrafı beyaz bir dumanın kapladığı gözlemlenir. Beyaz fosfat yandığı tahrirde zehirli bir maddeye dönüşür. 1669 yılında insan vücudunda çıkan idrarının yüksek derece ısıtılması sonucunda karanlıkta parlayan bir bileşik olduğu keşfedilmiştir. Buda içerisin de yüksek oranda fosfat olduğunun göstergesidir. 

Fosforlu Renkler Nasıl Elde Edilir?

Fosfor elementi bulunduktan sonra bir çok işlemden geçer. fosfor ışık vermez sadece ışıldatma işlemini üstlenir. Renklerde fosfat beyaz fosfattan değil, hayvanlardan elde edilebilen kalsiyum fosfatın kullanılması sonucunda oluşur. Fosfor direk parlayan bir madde değildir. Oksijen ile birleştiği zaman parlama yani gözümüz tarafından parlayıcı etkiye sahip olur. Işığı daha fazla yansıtabilme özelliğine sahiptir. İstenilen renk sık alasından uygun renkler karıştırılarak elde edilir. Elde edilen rengin içerisine fosforlu renk olabilmesi için uygun fosfor miktarı eklenir ve fosforlu istenilen renk elde edilmiş olur. Bir çok fosforlu renk olanağı vardır. Günümüzde fosforlu renkler ayakkabılarda dahi kullanılmaya başlanmış ve tercih edilme alanları büyümüştür. 

Fosforlu Renkler Ve Kullanım Alanları

Fosforlu renkler 1980'li yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Bildiğin üzere o zamanlar da parıltılı, insanın dikkatini daha fazla çekebilecek renkler ön plandaydı. Fosforlu renkler günümüzde futbol hakemlerinin kartlarında dahi kullanılmaya başlanmıştır. Küçük notların yazılması için üretilen, arkası yapışkan özelliğine sahip minik not defterlerin de kullanılmaktadır. Okunan kitapta önemli yerlerin altını çizmek, dikkat çekmek amacıyla uygulanan sarı, pembe, mavi, turuncu ve yeşil renklerden oluşan kalın uçlu fosforlu kalemler. Fosforlu renklerin insan gözünde algılanması ışığa karşı anında bir reaksiyon biçimi, gözdeki aydınlanma şeklinden dolayı gerçekleşmektedir. En çok tercih edilen fosforlu renkler sarı, pembe, mavi, yeşil ve turuncudur.

Benzer Konular

Fosforlu Renkler Yorumları

umut yaşam icon

Oğuz

2017-11-03

Not:Lütfen yazıyı sonuna kadar okuyun. Teşşekkür ederim.
Ana renkler arasında sarı yok çünkü sarı yeşil ile kırmızının karışımıdır. Teknolojik aletlere bile çok yakından baktığımızda(televizyon, tablet, telefon ve bilgisayar ekranı)özellikle eski ve görüntü çözünürlüğü düşük olan televizyonlara yakından baktığımızda gözlerimizin neredeyse televizyonla arasında bir kaç cm olması halinde yeşil kırmızı ve mavi rengi net bir şekilde görebiliriz. Bunu deneyebilirsiniz. İnternette hemen hemen bütün siteler ana renklere mavi kırmızı ve sarı diyebilir.
Örnek: https://www.youtube.com/watch?vMSijhPJpQE8
Bu video çok izlenen ve abonesi yüksek olan bir kanaldan alınmıştır. Videonun ilk 1 dakikası yeterli olacaktır.

Cevap Yaz



Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...