Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu kahverengi görünüme sahip oluşumlardır. Bu siğiller ortak kullanılan havuz, banyo, spor salonu, duş gibi ıslak zeminlerde çıplak ayakla dolaşmakla kolayca kişilere bulaşabilir. Bu siğilin bulunduğu kişilerin kullandığı ve dokunduğu eşyalarla temas etmekle bile bulaşma olabilir. Siğillerin sebebi HPV virüsü olduğundan, vücuda girmesinden sonra hızla yayılım gösterir. Siğilin ilk ortaya çıkışı uzun bir zaman alabilir. Bu süre aylarca devam edebilir. Gelişimi çok farklı olabileceğinden, rahatsızlığın gidişatı tam olarak belirlenemez. Yıllarca hiç değişmeden ayak tabanında kalabilirler. Bu oluşumlar çoğunlukla nasırlarla karıştırılabilir. Ancak nasır sert ve ağrılı bir oluşumdur. Ayak altında siğilleri bulunan kişilerin, bu siğillerle temastan sonra vücudunun diğer bölgeleriyle temas etmemesi gerekir. Çünkü bu temas, diğer bölgelerde de siğil oluşumlarına sebep olabilir. 

Ayak altında siğillerin özellikleri nedir?

  • Ayak tabanında olan siğiller tek olarak ya da çoklu olarak bulunabilir.
  • Bu siğiller diğer bölgelerdeki siğillere göre derinin içinde gömülü olur ve çoğu zaman ağrı yapabilir.
  • Vücudun ağırlığına bağlı olarak, alacağı baskı yönünde büyüme gösterebilirler.
  • Ayak tabanındaki siğillerde, kanama odakları olan kırmızı, siyah veya kahverengi noktalar bulunabilir.
  • Siğillerin derinliğine, büyüklüğüne göre farklı ağrılar oluşabilir. 

Ayak tabanı siğillerinin tedavisi nasıl olur?

Bu siğiller genellikle ayak tabanında bulunan baskı noktalarında oluşur. Bu noktalar ayak topuğunu ve ayak parmaklarının köklerini içeren alanlardır. Ciddi bi sorun olmasa da, ağrı verdiklerinden tedavi edilmeleri gerekir. HPV virüsü bu siğillerin nedenidir. Bazı kişiler güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduklarından, HPV virüsü ile savaşabilir. Bu siğillerin herkeste farklı bir gelişim göstermesinin sebebidir. Bu siğillerin bazıları çok ağrılı olduklarından, yürümeyi bile engelleyen duruma gelirler. Ayrıca ergenler ve çocukların bu oluşumlara karşı dirençsiz olması, daha fazla etkilenmelerine sebep olur. Evde alınacak önlemler siğiller üzerinde etkili olsa da, diğerlerine göre ayak altında çıkan siğillerin iyileşmesi daha uzun zaman alır. Bu nedenle ayaklarınızı temiz tutmalı, her gün çoraplarınızı değiştirmeye özen göstermelisiniz. Islak zeminlerde kumsallar hariç çıplak ayakla yürümemelisiniz. Ayak altında oluşan deri farklılıklarında, mutlaka doktora gitmelisiniz. Yapılan tedaviler arasında sayabileceklerimiz;

  • Salisilik asit tedavisi: Lokal cilt tedavilerinde kullanılan salisilik asit bitkilerde bulunmaktadır. Ayrıca yakı olarak, krem ve asit boya olarak satılmaktadır. Uygulamaya başlamadan önce ayaklar ılık suyla yıkanmalıdır. Bu cildin yumuşamasını ve ilacı emmesini sağlar. Salisilik asit ayakta siğilden etkilenmeyen bölgelere sürülmemelidir. Gece boyuna uygulanacak salisilik asit sayesinde, siğil fırçalanma ile ciltten uzaklaştırılabilir. Bunu ayak törpüsü ve pomza kullanarak yapabilirsiniz. Siğiller giderildikten sonra fırçalamada kullanılan eşyalar atılmalıdır.
  • Elma sirkesi tedavisi: Oldukça kolay bir tedavi yöntemi olan elma sirkesi kullanılırken, tıbbi yapıştırıcı, vazelin ve pamuk gerekmektedir. Vazelinin siğilin çevresinde bulunan sağlıklı deriye uygulamalısınız. Pamuğun üzerine elma sirkesi koyarak, siğilin üzerine sürmelisiniz. Pamuğu siğilin üzerinde bırakarak, tıbbi bantla yapıştırın. Bunu bir gece boyunca ayağınızda bekletmelisiniz. Etkilerini hemen görmeyebilirsiniz, ancak neticede faydalı olacaktır.
  • Hint yağı tedavisi: Hint yağını karbonatla karıştırarak lapa haline getirin. Bunu siğile tatbik ederek, üzerini tıbbi yapıştırıcı ile kapatın. Bunu bir gece süreyle ayağınızda bekletin. Daha sonra yumuşayan siğilleri fırçalayarak temizleyin.

Benzer Konular

Ayak Altında Siğil Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...