Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme, Eşeyli üreme bitkilerin çiçeğinde gerçekleşir. Bu eşeyli üreme sonucu bitkilerde tohum üretilir. Bu tohum uygun şartlarda gelişerek döllenme ile yeni bir bitki olur. Bitkilerde eşeyli üreme de açık formda olan tohumlu bitki çiçekleri kozalak şeklindedir. Bu bitkide erkek ve dişi kozalakları aynı bitki üstünde ayrı halde bulunur. Rüzgarın yardımı ile fazla sayıda polen meydana getirir. Bitkilerde eşeyli üreme de kapalı formda olan tohumlu bitki çiçekleriyse taç yaprak, çanak yaprak, dişi ve erkek organ şeklinde kısımlara ayrılır. Çiçek tablası ise tüm bu organların bağlı olduğu kısımdır. Bir çiçekte bu organların hepsi bulunursa tam çiçek, bunlardan en az bir ya da birden fazla organ bulunmazsa eksik çiçek şeklinde isimlendirilir. Kimi eksik organ bulunan çiçeklerin üreme organları yalnızca dişi veya erkek organ meydana getirir. Yalnızca dişi organı olan çiçeklere dişi, erkek organı olan çiçekler erkek çiçek olarak adlandırılır. Bundan ayrı olarak erkek ve dişi çiçeklerin aynı bitki üzerinde olanlarına tek evcikli, başka bitkide olanlara ise iki evcikli bitki denilir. Bir çiçek üzerinde bir ya da birden çok dişi organ olabilir. Bitkide bulunan dişi organın kısımları; yumurtalık, dişicik borusu ve tepecikten oluşur. Buradaki her kısmın ayrı bir işlevi bulunur. Tepecik kısım, polenin tutunup, çimlenmesi için yapışkan bir sıvı salgılar. Bitkideki dişicik borusu bölümü polen tüpünü geliştirip, yumurtalık yönüne doğru büyümeyi sağlar. Yumurtalık kısmında ise tohum taslakları bulunduğundan dolayı yumurta hücresinin üretimi olur. Yumurta hücresinin döllenmesinin ardından yumurtalık gelişip, meyveyi oluşturur.

Polen Üretimi: Bitkilerde eşeyli üreme şeklinde polen üretimi erkek organda meydana gelir. Erkek organdaki başçık bölümünde yer alan polen ana hücresi içinde mayoz bölünme gerçekleşir. Bunun sonucu olarak dört tane haploit kromozom taşıyan mikrospor hücresi ortaya çıkar. Mikrospor hücresinin her bir çekirdeği mitoz bölünme aşaması geçirerek ikişer çekirdekli gruplar olarak, toplam dört tane polen olur. Burada her polen biçim ve renk olarak birbirinden farklıdırlar. Ancak yapısında vejatatif ile generatif iki değişik tür çekirdek içerir. Vejatatif çekirdek tozlaşmanın ardından, polen tüpünün oluşumunu sağlar. Generatif çekirdekse polen tüpünün oluşumu ile mitoz bölünmeye uğrar. Mitoz bölünme sonucu olarak iki tane sperm çekirdeği oluşturur. 

Yumurta Üretimi: Bitkilerde eşeyli üreme de yumurta üretimi dişi organlarda meydana gelir. Bitkideki dişi organın yumurta kısmında olan yumurta ana hücresi mayoz bölünmeye uğrar. Bunun sonucu olarak üç adedi, kutup hücreleri denilen, küçük, ancak bir tanesi de makrospor isimle büyük dört tane hücre meydana getirir. Kutup hücrelerinde bulunan sitoplazma az olması nedeniyle bu hücreler  bir süre sonra yok olur.

Benzer Konular

Bitkilerde Eşeyli Üreme Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...